środa, 7 lipca 2010

Kulinaria;)



Hej!

Cieszę się bardzo,że candy cieszy się zainteresowaniem;)

W czasie poszukiwań zdj. zaległych kartek, natknęłam się na zdj. smakołyków.

Nie mogłam się oprzeć pokusie ich opublikowania;)

3-warstwowa galarteka, tu jeszcze bez dekoracji,oraz parówki w cieście.Bardzo je lubię;)


Składniki:

0,5kg mąki,

1 szklanaka mleka,

5dkg drożdży,

5 łyżek oleju,

3 łyżki cukru,

szczypta soli,

2 jajka.


Rada:

Parówki powinny być obwędzone, żeby nie rosły;)


Wykonanie:

Mleko podgrzać,dodać drożdże, cukier i część mąki.

Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Do miski wsypać pozostałą mąke i sól, dodać olej,jajko roztrzepane za pomocą widelca i wyrośnięte drożdże.

Ciasto dobrze wyrobić.

Rozwałkować cienko i pokroić w paseczki po ok.4cm.Posmarowac białkiem z drugiego jajka.Owinąć wcześniej obraną parówkę w spiralkę.

Tak przygotowane parówki ułożyć dość lużno na blaszce posmarowanej olejem.Pozostałe białko mieszamy z żółtkiem i smarujemy parówki po zewnętrznej stronie.

Pieczemy w 180 stopniach przez ok.25 min. na złoty kolor;)


Smacznego;)



2 komentarze:

  1. Parówki w cieście wyglądają przepysznie!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantazyjne pomysły dla pustego brzuszka....
    Z tymi parówkami to świetny pomysł-wyglądają bardzo apetycznie!
    A i galaretka w potrójnym wydaniu także zapewne smakowita!
    Koniecznie muszę wypróbować-dziękuję za pomysły!

    OdpowiedzUsuń